Keuringsattest elektrische installaties: veiligheid boven alles!

Wil je je woning verkopen of verhuren? Sinds 1981 is het verplicht de aanwezige elektrische installatie te laten keuren. Het pand kan niet verkocht of verhuurd worden zonder keuringsattest, ongeacht of deze positief of negatief is.

Een installatie die niet conform is, kan brand of elektrocutie veroorzaken.

Wanneer moet de installatie gekeurd worden? 

De elektrische installatie van een woning moet conform het A.R.E.I. (= Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) uitgevoerd worden. Nadat de installatie goedgekeurd is, is deze vrij van keuring voor de volgende 25 jaar. 

Er zijn echter enkele uitzonderingen. Zo ben je verplicht een nieuwe keuring uit te voeren als er belangrijke wijzigingen of uitbreidingen zijn uitgevoerd, bij verzwaring van de hoofdaansluiting of bij het plaatsen van een nieuwe installatie.

Indien het pand een negatief attest verkrijgt, is het aan de koper of eigenaar om de installatie binnen de 12 maanden (bouwjaar vanaf 1981) of binnen de 18 maanden (bouwjaar voor 1981) in orde te zetten en opnieuw te keuren. 

Welke documenten zijn verplicht? 

  • Eendraadschema 
  • Situatieplannen
  • Controleverslag

 

De informatie zoals meegedeeld op deze pagina zijn van algemene aard en kunnen niet beschouwd worden als sluitende professionele juridische dienstverlening.

Vergelijk listings

Vergelijken